Home :: MediaMasters Missies

MediaMasters Missies

Hier vind je vijf missies uit de game MediaMasters, die op 17 en 18 november online wordt gespeeld. De vragen en antwoorden komen uit het jeugdboek WWW.wat?

 
ISBN 9789051165937
€ 17,95
Meer informatie over WWW.wat? vind je hier!

Wat is internet eigenlijk precies?

Eigenlijk gaat het er bij internet om dat onze eigen computer miljarden andere computers over de hele wereld kan bereiken. Dat gebeurt via een gigantisch netwerk van kabels en radiosignalen. Via deze verbindingen versturen we berichten, foto’s, muziek en video’s kriskras de aarde rond. Omgekeerd stroomt op die manier informatie uit de hele wereld onze computer binnen. Zo ontdekken we bijvoorbeeld of Japanners ook katten als huisdier hebben of welke muziek populair is bij kinderen in Australië. Al die informatie flitst razendsnel als pakketjes vol data (datapakketten) over landen en bergen en door muren heen. Zelfs oceanen worden doorkruist. Het woord ‘internet’ is de afkorting van ‘interconnected networks’. Dat betekent ‘verbonden netwerken’.

Kunnen alle mensen tegelijk surfen?

Het aantal users is enorm: halverwege 2017 gebruikten meer dan 3,5 miljard mensen thuis internet. En dan heb je ook nog de mensen die smartphones, tablets en andere mobiele apparaten gebruiken. Eén ding is zeker: als ze alle 3,5 miljard op hetzelfde moment op internet waren gegaan, dan was het netwerk ingestort en waren alle browser-schermpjes zwart geworden. Gelukkig is het normaal gesproken alleen ’s avonds nogal druk. Dan zijn de mensen vrij en hebben ze tijd om hun e-mail te checken, online games te spelen of gewoon wat rond te surfen. Dan lukt het soms niet om een film online te kijken, omdat het beeld hapert. Om te zorgen dat in de toekomst nog meer mensen internet kunnen gebruiken zonder dat de boel vastloopt, worden er steeds meer nieuwe en ook steeds dikkere kabels gelegd. En wist je dat er op dit moment al een heleboel kabels dwars door de Atlantische Oceaan liggen?

Waarom is het belangrijk om een schuilnaam te gebruiken op internet?

Een schuilnaam is een naam om je achter te verschuilen. Het is een nepnaam, zodat mensen op internet niet weten wie jij echt bent. Hoe weet je of de "Lena" met wie jij kletst echt een meisje van 12 is? Misschien heet Lena in werkelijkheid wel Paul en is hij een man die volwassen kinderen heeft. Dan is “Lena” dus zijn schuilnaam. En misschien wil hij wel met je afspreken of je overhalen om dingen te doen die je zelf eigenlijk niet wilt. Geef daarom nooit je echte naam, telefoonnummer of adres. Als je met een chat-vriend wilt afspreken, vertel het dan aan je ouders en neem bij de eerste afspraak een bekende mee.

Je moet je schuilnaam ook niet verkeerd gebruiken. Als je niet te herkennen bent is het namelijk een stuk makkelijker om in een forum vervelende vragen te stellen. Of tijdens een chat de stoere held uit te hangen. Of om iemand te cyberpesten (pesten via internet). Dus onthoud: het maskerspel mag alleen als iedereen elkaar met respect behandelt en niets persoonlijks over zichzelf vertelt. En het allerbelangrijkste is: vergeet nooit wie je echt bent.

Kun je op internet ook hamsters kopen?

Internet is ook een reusachtig winkelcentrum waar enorm veel te koop is. Je kunt er dag en nacht rondsnuffelen. In sommige webshops kruipen ook hamsters rond. Meer dan de helft van de Nederlanders koopt weleens iets via internet. Kleding, sportartikelen, boeken en speelgoed zijn populair. Maar ook reizen, kaartjes voor voorstellingen, films en muziek worden veel gekocht. Aan contant geld heb je niets. Je betaalt per creditcard of laat het geld digitaal afschrijven van je rekening. Als jij ook online wilt winkelen, kunnen je ouders op sommige sites een “zakgeldrekening” openen. Het voordeel van online kopen is: je kunt prijzen vergelijken en vaak wordt je bestelling al de volgende dag thuisbezorgd.

Nadelen zijn er ook: doordat steeds minder mensen “echte” winkels bezoeken, moeten die vaker hun deuren sluiten. De mensen die er werken raken hun baan kwijt en jij verliest iemand die jou advies kan geven als je iets wilt kopen. Bovendien zijn niet alle online winkels betrouwbaar. Er zijn nepwinkels die op jouw geld uit zijn en nooit de spulletjes opsturen die je hebt besteld. Ook de internetverbinding kan onveilig zijn. Dieven kunnen dan online inbreken. Koop daarom nooit spulletjes via een openbare wifi-verbinding en check altijd of er https:// boven in de adresbalk staat. De s in https staat voor secure, dat betekent veilig. Tot slot, ook voor de hamster is het niet altijd even fijn: hoe langer hij onderweg is naar zijn nieuwe eigenaar, hoe langer hij in de stress zit. Hamsters zijn huisdieren, geen wereldreizigers. Let ook altijd op voor dingen die gratis lijken (sommige spelletjes bijvoorbeeld), maar waar je uiteindelijk toch voor moet betalen. Als je twijfelt, vraag dan altijd of een van je ouders even meekijkt.

Kan ik anderen verbieden om een foto van mij op internet te plaatsen?

De wet heeft geregeld dat er “portretrecht” bestaat. Daarbij gaat het er niet om of je op die foto glimlacht, je tong uitsteekt of met je vinger in je neus zit. Als je op internet een foto van jezelf vindt waar je het niet mee eens bent, dan kun je van de eigenaar van die website of de maker van dat profiel eisen de foto te verwijderen. Uitzonderingen zijn er wel, bijvoorbeeld als je samen met een heleboel andere mensen op de foto staat.

Er zijn geen producten beschikbaar in deze categorie.