Monthly Archives: november 2012

De apocalyps overleven? Ga naar Frankrijk!

Dit bericht stond 22 november in de Telegraaf:

Het kleine Franse dorpje Bugarach, verstopt in een hoekje van de Pyreneeën, is in één klap een populaire attractie onder gelovers in het einde van de wereld volgens de Mayakalender. Fanatici menen dat het gehucht het enige dorpje is dat gespaard wordt tijdens de vernietiging van de Aarde op 21 december.

Volgens Der Spiegel bestaan er geruchten dat er ruimtewezens huizen in de berg Pic de Bugarach, de 1.230 meter hoge rotsformatie rondom het dorpje. Deze wezens moeten op 21 december wakker worden en in hun ruimteschepen stappen.

Deze aliëns zullen vervolgens alléén de inwoners en toeristen redden die verblijven in Bugarach, voordat ze met z’n allen afreizen naar een veiligere planeet. De geruchten maken het dorpje bijzonder populair onder aanhangers van aliëntheoriën en UFO-gelovers.

Gevaarlijk

De burgemeester van Bugarach, meneer Pierre Delord, gelooft er al lang niet meer in. “Dit is al de zoveelste ‘einde-van-de-wereld’-voorspelling”, aldus Delord tegen The Guardian. “Bovendien is het hartstikke gevaarlijk om de berg zonder ervaring te beklimmen.”

De waarschuwingen van de burgemeester komen echter te laat, want de eerste Maya-gelovers zijn al begonnen met hun klimtocht. Winkeleigenaren hebben er overigens geen probleem mee dat toeristen en masse naar het Franse dorpje toetrekken, aldus The Sun.

Ook meldt de krant dat een man eerder dit jaar is omgekomen tijdens een klimtocht naar de top van de Pic. Burgemeester Delord grapte toen: “het einde van de wereld kwam iets te vroeg voor hem”.

 

Zonnestorm in Museum Volkenkunde Leiden

In het museum Volkenkunde in Leiden is tot 12 mei 2013 een tentoonstelling over het einde van de wereld (21-12-12) te zien.

21 december 2012. Nog een paar maanden en dan is het zover. Op die dag bereikt de ‘Lange Telling-kalender’ van de Maya een datum die omgerekend naar onze jaartelling correspondeert met 21 december 2012. Duizenden mensen over de hele wereld geloven dat deze datum het begin is van grote veranderingen. Sommigen denken hierbij aan dodelijke natuurrampen zoals verbeeld in de apocalyptische bioscoopfilm 2012. New Age-schrijvers verhalen over spirituele transformatie en verlichting. Weer anderen geloven in de komst van buitenaardse wezens. De tentoonstelling 21 december 2012: Het einde van de wereld? gaat in op de verschillende theorieën en op de weerslag die dit heeft in de media. En wat denkt de bezoeker?

Na de interessante tentoonstelling kan de bezoeker in de museumshop Zonnestorm kopen.

Ze hebben ook een speciale website over naar de Maya’s en hun geheimen: maya2012.volkenkunde.nl

Meer informatie op: http://volkenkunde.nl/nl