Turks dorp overspoeld met doemdenkers

In de Telefraaf van 11 december:

Sirince – Het Turkse dorp Sirince wordt overspoeld met mensen die denken dat op 21 december de aarde vergaat. De doemdenkers zien in de plaats een toevluchtsoord, die hen veiligstelt voor het einde der tijden.


Genoeg reden dus voor Mehmet Görmez, het hoofd van het Turkse directoraat van Religieuze Zaken,  om een oproep te doen. Görmez waarschuwt mensen via Twitter zich vooral niet gek te laten maken door alle aandacht voor 21 december 2012. Veel mensen geloven dat op die dag de aarde zal vergaan, omdat de Maya-kalender dan eindigt.

Sirince is tot du sverre blij met de grote toestroom van pelgrims. Hotels, restaurants en reisorganisaties spelen slim in op alle heisa. Zo worden er allerlei speciale activiteiten verzonnen en ziijn er al speciale ‘dag des oordeels’ menu’s, waarbij cennet kebabi (hemel kebap) wordt geserveerd.

Mensen die geloven dat de wereld vergaat, zoeken ook hun heil in het Franse dorpje Bugarach, verstopt in een hoekje van de Pyreneeën. Het dorp wordt van 19 tot 23 december afgesloten zelfs afgesloten uit vrees van de autoriteiten voor de komst van pelgrims.