Voorspellingen NASA

Op 10 maart 2006 kwam de NASA met een waarschuwing. Eind 2011, begin 2012 moest er een verwoestende zonnestorm komen. Een superstorm, die alle technologie zou platleggen.

Later werd die voorspelling bijgesteld. Hij was gebaseerd op de cyclische en redelijk voorspelbare processen van de zon, op het feit dat een periode van zonneminima altijd gevolgd wordt door een periode van zonnemaxima, waarin er veel zonnevlekken zijn en veel zonnestormen.

De berekeningen klopten, maar de zon besloot zich bijzonder te gedragen. In 2008 en 2009 was er een record van inactiviteit. Bijna twee jaar lang leek de zon in slaap gesukkeld. Er waren bijna geen zonnevlekken en er was geen zonnestorm die de naam mocht hebben. Volgens Dean Pesnell, van het Goddard Space Flight Center van de NASA, hebben wetenschappers zoiets nog nooit gezien.

Door die lange periode van onverklaarbare inactiviteit moesten de berekeningen worden aangepast. De zon zit nu in wat de NASA noemt, de 24e cyclus. En de piek van die cyclus zal eind 2012, begin 2013 (waarschijnlijk mei) zijn.

Voorspelling Nasa

Hoe groot die piek zal zijn, daarover verschillen de modellen. Het kan een gemiddelde piek zijn, met gemiddelde zonnestormen. Maar er is 12 % kans dat de zon een superstorm naar de aarde zal sturen met alle gevolgen vandien. We zullen het binnen een paar maanden weten.