Home :: Illustratoren :: Loek Koopmans

Loek Koopmans

Loek Koopmans

Loek Koopmans werd in 1943 in Haarlem geboren en groeide op in Arnhem. Al heel jong wist hij dat hij tekenaar wilde worden. Hij kon niet goed leren en bleef meteen in de tweede klas van de lagere school al zitten. Voor zijn schoolprestaties heeft hij dan ook nooit complimenten gehad, voor zijn tekentalent wel. Hij ging Grafische Vormgeving studeren aan de Arnhemse Kunstacademie, waarna hij een tijdje bij een reclamebureau werkte. In 1972 besloot hij freelance illustrator te worden en in de loop der jaren heeft hij een uitgebreid oeuvre opgebouwd. Hij heeft tekeningen gemaakt voor bladen als Okki, Taptoe en Bobo, maar ook heeft hij educatieve boeken geillustreerd en een tekenfilm gemaakt.

Loek ontwikkelde zich steeds meer als illustrator van prentenboeken, later ging hij er ook zelf verhalen bij schrijven. De sfeer van zijn tekeningen kenmerkt zich door spanning, geheimzinnigheid en vrolijkheid. Terugkerende thema's zijn vrijheid, eenvoud, kwaliteit, geluk en tevredenheid.
Zijn boeken hebben meestal de natuur als onderwerp, waarbij hij vaak groen- en blauwtinten gebruikt. Hij wil de kinderen een "zo mooi mogelijke wereld laten zien. Het is vooral in de eerste levensjaren van een kind belangrijk dat het mooie dingen gepresenteerd krijgt," aldus de tekenaar.
Zijn stijl wordt internationaal gewaardeerd, geexposeerd en is vele malen bekroond. Zijn prentenboeken verschijnen, behalve in het Nederlands, ook in het Engels, Duits en Japans. 
De laatste jaren houdt Loek zich voornamelijk bezig met vrij werk.

Loek Koopmans illustreerde voor De Vier Windstreken De ezel en de os, Kerstmis in de sneeuw, Assepoester, De gevleugelde opdracht en Sprookjes uit de vier windstreken, Simons kerstnacht en Goud aan het eind van de regenboog. Meer informatie over Loek is te vinden op loekkoopmans.exto.nl.

Titels & producten