Home :: Illustratoren :: Binette Schroeder

Binette Schroeder

Binette Schroeder

Binette Schroeder werd in 1939 in Hamburg geboren. Ze studeerde grafisch ontwerpen, typografie, fotografie en lithografie in Bazel. Het was haar levensambitie om kinderboeken te illustreren. Haar doorbraak was in 1970 met het boek Lupinchen (Lupineke, Lemniscaat), dat vele prijzen ontving. In haar man, Peter Nickl, heeft ze de auteur gevonden voor vele van haar prentenboeken. 

Wie het werk van Binette Schroeder bekijkt, stapt een magisch-surrealistische wereld binnen, vol geheimzinnige figuren en landschappen. Ze probeert podia voor kinderen te scheppen, die hen moeten verleiden erop te stappen en rond te zwerven tot aan de horizon, waarachter zij weer nieuwe werelden kunnen ontdekken. Ook heeft ze een grote liefde voor landschappen. Bij Binette staan de verhoudingen van de losse elementen in haar tekeningen niet vast. Dat geeft haar werk een zekere ambivalentie, waardoor je nooit op de illustraties uitgekeken raakt. 

Het werk van deze tekenares is al op vele plaatsen in de wereld geëxposeerd en haar boeken zijn vertaald in meer dan twintig talen. De vele prijzen die zij al heeft mogen ontvangen, illustreren de erkenning die zij vanuit de wereld krijgt. In 1997 won zij de Duitse Jugendliteraturpreis voor haar hele oeuvre.

Bij De Vier Windstreken werden verschillende kaarten en boeken van Binette uitgegeven, waaronder Ridder Roderik & Ridder Roeland en Ratatatam. 

Titels & producten