Home :: Auteurs :: Kveta Pacovská

Kveta Pacovská

Kveta Pacovská
Květa Pacovská werd geboren in 1928 in Praag, in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Daar studeerde ze aan de Academie voor kunst, architectuur en design. De communistische dictatuur zorgde er echter voor dat kunstenaars weinig vrijheid hadden. Mede daarom begon zij in de jaren ’60 met het maken van prentenboeken. Deze werden niet door het bewind gecontroleerd en gaven haar de mogelijkheden om te maken wat zij wilde.
 
De illustraties van Květa Pacovská brengen kunst en kennis samen op een speelse manier. Ze gebruikt graag cijfers en letters, want ‘prentenboeken zijn de eerste musea die een mens bezoekt’. Deze benadering bezorgde haar prijzen over de hele wereld. Zo ontving zij in 1992 de prestigieuze Hans Christian Andersen Prijs voor haar hele oeuvre.
 
Pacovská maakt graag van bestaande dingen iets nieuws. De abstracte vormgeving van haar werk toont een magische wereld vol heldere kleuren en geometrische vormen. Vouwbladen en kijkgaten geven haar prentenboeken iets unieks, speels en fragiels.
 
Květa Pacovská schreef en illustreerde Eén, vijf, veel! en Assepoester. Daarnaast is de overzichtscatalogus van haar werk, Maximum Contrast, bij De Vier Windstreken verkrijgbaar.

Titels & producten