De Vier Windstreken :: News archive

Nieuws

21-08-2014
En de winnaar is...

En de winnaar is...

Deze kleine Smoezel houdt net zo van modder als de Smoezelkinderen zo te zien! Daarom is hij de winnaar van de vakantiewedstrijd en krijgt hij een boek en een handpop van de Smoezels toegestuurd. Van harte gefeliciteerd! 

Bekijk alle Smoezelboeken en pluches.

24-07-2014
2e druk van 'Lindbergh' komt eraan!

2e druk van 'Lindbergh' staat al gepland!

betoverend debuut [...] waanzinnig mooie aquarel- en potloodtekeningen [...] Deze tekenaar kan nog wel eens een hele grote worden.
Trouw

Lindbergh is echt een 'hebben-hebben-boek', een boek dat je vaak zult oppakken om je keer op keer te laten betoveren door de prachtige illustraties. 
Kinderboekenpraatjes

***** [...] prachtig om naar te kijken
Boekenkrant

De illustraties zijn ware kunstwerken [...] Buitengewoon kunstzinnig [...] Eigenlijk een prentenboek voor alle leeftijden.
Friesch Dagblad

Het is werkelijk ongelofelijk hoe knap Kuhlmann alles weet te verbeelden.
Leestafel.info

28-05-2014
Daiёnne Merkies wint Hotze de Roosprijs!

Daiёnne Merkies wint Hotze de Roosprijs!

Daiёnne Merkies heeft met Een vampier van niks (8+) de Hotze de Roosprijs 2014 gewonnen, een publieksprijs voor debuterende auteurs. De Zaanse Kinderjury heeft haar boek gekozen tot de leukste van 2013! De prijs van € 4500,- werd zondag 25 mei uitgereikt op de Zaanse Kinderboekenmarkt.

Om een echte vampier te worden moet Jonas vóór zijn tiende verjaardag mensenbloed drinken. Maar de mensen worden steeds wakker als hij hen probeert te bijten. Hoe vaak hij ook oefent op biefstuk en biggetjes, het helpt allemaal niets. Samen met zijn vriendinnetje Sofie probeert Jonas zijn probleem op te lossen, want anders blijft hij echt een vampier van niks!

17-03-2014
Korting!

Korting!

Ben je inmiddels ook fan van de Smoezels? Tot en met 31 mei krijg je maar liefst € 4,- korting op De Smoezels vieren een verjaardag. Dit grappige prentenboek kost dan maar € 9,95! Ook op De kleine piraat krijg je nu € 4,- korting, een prentenboek voor alle jongetjes die houden van schatten tellen.

Download de kortingsbon(nen) van onze website en lever ze in bij een boekhandel bij jou in de buurt. Veel leesplezier alvast!

28-01-2014
Hť mam, heb je weer last van kortsluiting?

Hé mam, heb je weer last van kortsluiting? 

In samenwerking met Stichting MS Research heeft De Vier Windstreken twee kinderboeken over de chronische ziekte multiple sclerose (MS) gemaakt. MS Research wil hiermee extra aandacht vragen voor kinderen en MS. Beide boeken zijn geschreven door Christine Kliphuis.

In het aangrijpende jeugdboek Kortsluiting (10+) leert Isabel de MS van haar moeder een beetje meer te accepteren. 

De MS van Tess (4-10 jaar) gaat over een meisje met MS. Het boek vertelt vanuit het perspectief van een kind wat MS inhoudt en wat het betekent om het te hebben. 

07-11-2013
De viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Actueel: Vrij!

30 november was het 200 jaar geleden dat ons land zijn onafhankelijkheid herkreeg. De historische jeugdroman Vrij! speelt zich af in deze periode. De Amsterdamse weesjongen Hendrik zwerft door Amsterdam en is op de vlucht voor zijn verleden. Hij moet dus niet alleen tegen de gehate Franse bezetters vechten, maar ook voor zijn eigen toekomst.

Er is een Nationaal Comité samengesteld, dat tussen november 2013 en oktober 2015 de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden organiseert. Wil je weten welke activiteit bij jou in de buurt is en wil je daarbij zijn, net als Hendrik 200 jaar geleden? Kijk dan op www.200jaarkoninkrijk.nl  in de kalender.

21-10-2013
Lekker griezelen met Halloween

Lekker griezelen met Halloween

Doe je 31 oktober mee met Halloween en wil je alvast in griezelstemming komen? Lees dan de bundel Spookbeeld(10+) of het grappige jeugdboek Een vampier van niks (8+).

In Spookbeeld staan twaalf korte, moderne spookverhalen mét illustraties, die door proeflezers zijn ingedeeld naar griezeligheid. Download ook gratis de lesideeën die schrijfster Christien Boomsma maakte bij Spookbeeld

Bekijk de eerste pagina's of lees meer.

Om een echte vampier te worden moet Jonas vóór zijn tiende verjaardag mensenbloed drinken. Maar de mensen worden steeds wakker als hij hen probeert te bijten. Hoe vaak hij ook oefent op biefstuk en biggetjes. Zou het hem toch lukken?

Bekijk de eerste pagina's of lees meer.

30-09-2013
13 oktober: Kinderboekenmarkt!

Kom naar de Kinderboekenmarkt! 

De Kinderboekenmarkt is al jaren dé afsluiting van de Kinderboekenweek. Ook dit jaar wordt het Haagse Stadhuis weer omgetoverd tot een wereld vol boeken. In de Taalpaviljoenen kun je kennismaken met nieuwe landen, culturen en talen, én hun mooiste verhalen.

Natuurlijk kun je ook je favoriete auteurs en illustratoren om een handtekening vragen. Zo vind je Els Vlieger (van het prachtige telboek Hooggeëerd publiek!) tussen 12.00 en 15.00 uur in onze stand. Fantasy-auteur Gerard Delft signeert zijn boeken tussen 15.30 uur en 17.00 uur.

Kinderboekenmarkt: zondag 13 oktober, 11.00 - 17.00 uur.

17-09-2013
Nieuwe AVI-boekjes

Nieuwe AVI-boekjes

Vooral aan het begin van het nieuwe jaar hebben veel kinderen in de onderbouw weer zin om dingen te leren. Het leren lezen wordt nóg leuker met de boekjes in de serie 'Hoera, ik kan lezen!'. De boekjes bevatten veel illustraties in kleur. Ook wordt een lettertype gebruikt dat prettig leesbaar is voor kinderen met dyslexie. Dat zijn fijne pluspunten voor beginnende lezers!

17-06-2013
In de aanbieding

Mooie boeken voor kleine prijsjes
 
Niels het nijlpaardje wil in Niels wil graag groot zijn alles doen wat zijn vader doet. En mag papa Hippo dan ook met de Lego van Niels spelen? Niels wil graag groot zijn (3+) is in prijs verlaagd en kost nu maar € 6,95. En er zijn meer titels toegevoegd in de categorie 'Aanbiedingen' op onze website, zoals Bodo en de circusmuzikanten, het flapjesboek Wie gaat er mee naar het feest? en het 3D-vouwboek Dinosauriërs.
 
Bekijk alle aanbiedingen.

11-04-2013
Hoezee voor de koning!

Titels met een koninklijk tintje

Het is deze maand hét onderwerp van gesprek: de troonswissel. Extra leuk is het dan ook om voor te lezen uit een boek over koningen, koninginnen, prinsen of prinsessen. Onze tips: Koning Koen en de draak, De perfecte prins, De prinses op de erwt en De koning wil een kindje.

Willem-Alexander weet het misschien al, maar het koninklijk paar uit het boek De koning wil een kindje heeft geen idee waar kindjes vandaan komen. De lakei probeert het uit te leggen, maar de koning en de koningin snappen er nog steeds niets van. Toch heeft de koningin een paar maanden later een kindje in haar buik. Maar hoe komt die er dan weer uit?

18-03-2013
Schrijfwedstrijd bij Wolkenkinderen. De voorganger

Schrijftalent opgelet!

Met Pasen heb je een lekker lang weekend. Een mooi moment om mee te doen aan een schrijfwedstrijd!

Wolkenkinderen. De voorganger (11+) van Erik Horn is een avontuurlijk jeugdboek over Ramik, die naar de aarde wordt gestuurd om uit te zoeken waarom er gaten in het wolkendek vallen.

Heb je het eerste deel gelezen? Op www.wolkenkinderen.nl staat het eerste hoofdstuk van deel twee. De vraag aan jou: hoe gaat het verhaal verder? Schrijf het volgende hoofdstuk wie weet schrijf jij straks samen met Erik Horn een stukje van het vervolg op Wolkenkinderen. De voorganger!

14-02-2013
Vind jij schrijven net zo leuk als lezen?

Vind jij schrijven net zo leuk als lezen?

Doe dan mee met de schrijfwedstrijd die auteur Ineke Kraijo bij het jeugdboek Verdacht (10+) heeft georganiseerd. Meedoen kan als je tussen de negen en veertien jaar oud bent. Schrijf een verhaal over het onderwerp: ‘als mijn vader in de gevangenis zit’. Je bent helemaal vrij om de inhoud te bepalen, maar het mag maximaal 1000 woorden bevatten. Stuur je creatie voor 1 maart 2013 naar opstelverdacht@inekekraijo.nl. Vermeld in de mail duidelijk je naam, leeftijd, school en groep.

Maak kans op leuke prijzen!
Eerste prijs: een schoolbezoek van Ineke Kraijo en twee door haar gesigneerde boeken, waaronder natuurlijk Verdacht.
Tweede prijs: twee gesigneerde boeken, waaronder Verdacht.
Derde prijs: gesigneerd exemplaar van Verdacht.

05-02-2013
Het feest kan beginnen!

Het feest kan beginnen!

Carnaval gaat bijna van start. Met het flapjesboek Wie gaat er mee naar het feest? kom je alvast helemaal in de stemming! Til de flapjes op en ontmasker de verklede feestbeesten: in het bananenpak zit een pinguin en de wolf draagt een prinsessejurk. Met stevige kartonnen pagina’s en verrassende pop-up achterin.

De dieren vieren een feestje
en gaan allemaal verkleed.
Maar als wie of wat ze gaan?
Kijk maar eens of jij het weet.

Onze toppers voor Valentijsdag vind je hier.

18-01-2013
Voorleestip: Pieter de Papegaaiduiker

Voorleestip: Pieter de papegaaiduiker

Op woensdag 23 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen en wij hebben er zin in! Een van onze titels staat zelfs in de Prentenboek TopTien: Pieter de Papegaaiduiker.

Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, ook al is het niet altijd even gemakkelijk. Om de voorlezende ouders een zetje in de goede richting te geven, staan er op de site van De Nationale Voorleesdagen handige tips om het voorlezen nog leuker te maken.

Onze tip: zoek aanvullingen bij het boek dat wordt voorgelezen. Bij Pieter de Papegaaiduiker zijn er bijvoorbeeld een kleurplaat een lesidee 'Hoe teken je Pieter (of Pim)' beschikbaar. Deze zijn gratis te downloaden op onze website.

13-12-2012
Extra korting op e-books

Extra korting op
e-books t/m
26 december

Speciaal voor de feestdagen hebben we de e-books van de jeugdboeken Zonnestorm, Verdacht, Spookbeeld en Heksenhei tijdelijk in prijs verlaagd. Zo wordt het nog leuker om voor Kerstman te spelen! Je kunt ze aanschaffen via onze eigen website of via bijvoorbeeld www.bol.com, www.e-book.nl of www.kobobooks.nl. Of kijk op de website van de boekhandel bij jou in de buurt of zij e-books verkopen.

Let op: voor het lezen van de boeken heb je nog maar een paar dagen, want op 21 december zal een zonnestorm de aarde vernietigen... of niet? Lees het in Zonnestorm, nu voor slechts € 4,99!

28-11-2012
Shakespeare voor kinderen

Shakespeare voor kinderen

William Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Nog steeds komen we zijn werken tegen. Te moeilijk voor kinderen? Niet als je ze met hem laat kennismaken via de familiemusical Het Wintersprookje of de boeken uit de serie Wereldliteratuur voor kinderen.

In de kerstvakantie naar Het Wintersprookje
Vijf acteurs en een band laten iedereen vanaf 8 jaar kennismaken met dit maffe sprookje van Shakespeare over een rare koning, een verliefde prins en een stoere prinses. De familiemusical Het Wintersprookje is van 21 december t/m 7 januari exclusief te zien in Theater M-Lab in Amsterdam. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten op www.m-lab.nl.

Wereldliteratuur voor kinderen
Lees je liever? Dat kan natuurlijk ook! In de serie 'Wereldliteratuur voor kinderen' zijn twee werken van Shakespeare bewerkt voor de jeugd. Veel gedoe om niks en Romeo en Julia zijn bovendien voorzien van prachtige illustraties.

13-11-2012
Gooi wat in mijn schoentje!

Gooi wat in mijn schoentje!

Welke titel van De Vier Windstreken staat er op jouw verlanglijstje voor Sinterklaas en waarom zou je het willen hebben? Misschien het kartonnen voelboekje Pak me dan... als je kan! of het zwartepietenspel van De mooiste vis van de zee?

Laat het ons weten via info@vierwindstreken.com en wie weet krijg jij deze titel wel cadeau in je schoen!

25-10-2012
Ga je langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten?

Ga je ook langs de deuren?

31 oktober is het Halloween en 11 november Sint-Maarten. Met deze ideeën kom je snel in de stemming voor deze avonden!

Spook-app
Download in de iTunes Store de app bij de bundel met griezelverhalen Spookbeeld. Hiermee kun je je omgeving op geesten testen. Niets te zien? Dan kun je veilig langs de deuren tijdens Halloween!
 
Sint-Maartenslied
Ik loop hier al met mijn lantaren en mijn lantaren met mij.
Daar boven daar stralen de sterren, beneden stralen wij.
Mijn licht is aan, blijf hier staan, la bimme la bamme la boem.
Mijn licht is uit, ik ga naar huis, la bimme la bamme la boem.

De bladmuziek voor dit lied staat in Sint-Maarten en het beertje, een sfeervol geïllustreerd prentenboek dat het verhaal van Sint-Maarten vertelt.

03-09-2012
Vissenfeest

 

Geef een vissenfeest voor Regenboog!

 

Het is feest, want De mooiste vis van de zee is 20 jaar! Om dit te vieren organiseert uitgeverij De Vier Windstreken samen met Avonturia Den Haag een wedstrijd waarbij de hele klas kans maakt op leuke prijzen van Regenboog.

 

Doen jullie mee?

Vier een spetterend vissenfeest in de klas, speciaal voor de verjaardag van De mooiste vis van de zee! Doe dit zo origineel mogelijk, dus bijvoorbeeld met blauwe limonade en een hengelspel. Je vindt op onze website een voorbeeldillustratie van Regenboog, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het maken van een verjaardagskroon of om de klas te versieren. Je kunt er ook gratis kleurplaten en lesideeën downloaden.

En dan?

Stuur een foto en een kort verslagje van het vissenfeest naar info@vierwindstreken.com of naar De Vier Windstreken, Ampèrelaan 3, 2289 CD Rijswijk. Dat kan tot 1 november 2012.

De prijsuitreiking is op zaterdag 17 november 2012. De winnende groepen krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Wat kun je winnen?

De kinderen uit de drie winnende groepen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking In Avonturia. Daar kun je de mooiste vissen bekijken en krijgen de winnaars een mooi prijzenpakket uitgereikt.

1e prijs: Regenboog-prijzenpakket t.w.v. € 300,-

2e en 3e prijs: Regenboog-prijzenpakket t.w.v. € 150,-

06-08-2012
Kom naar de Kleine IJsbeer-voorleesmiddag in Omniversum

Kom naar de Kleine IJsbeer-voorleesmiddag in Omniversum

Woensdagmiddag 15 augustus organiseren De Vier Windstreken en Omniversum een Kleine IJsbeer-voorleesmiddag. In Omniversum is namelijk nu To the Arctic te zien, een film over het gevecht van een moeder ijsbeer en haar twee kleintjes om te overleven op de Noordpool. En die twee kleintjes lijken wel heel erg op Kleine IJsbeer...

Er is die middag van alles te doen. Om 14.00 en 16.00 uur, na afloop van de film, wordt Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot voorgelezen. Daarna laat Hans de Beer zien hoe hij Lars tekent. Verder zijn er leuke prijzen te winnen, zijn er gratis ranja en snoepjes en kun je een mooie kleurplaat van Kleine IJsbeer  inkleuren. De voorleesmiddag is vrij toegankelijk. 

Vrijkaarten winnen?
We mogen 10 x 2 vrijkaarten weggeven voor To the Arctic op 15 augustus. Mail vóór 9 augustus naar info@vierwindstreken.com waarom jij ze moet winnen en wie weet mag jij gratis naar de film!

Kaarten voor To the Arctic reserveren kan ook, via de website van Omniversum.

25-07-2012
Post voor jou, van Souwtje!

Flessenpost voor jou, van Souwtje!

Souwtje woont op een eiland in een scheef gewaaid huis. Ze is elke dag op het strand te vinden. Dan kijkt ze wat er is aangespoeld. Hout of touw bijvoorbeeld. Dat bewaart ze bij haar huis. Soms spoelt er flessenpost aan. Daar is Souw dol op! Ze vindt het leuk om een brief in een fles te krijgen én om er een te versturen

Souwtje weet dat jij het ook leuk zou vinden om flessenpost te ontvangen. Daarom verspreidt ze deze maand haar flessenpost langs de Nederlandse kust. Let dus goed op als je met dit mooie weer naar het strand gaat. Want wie een fles met brief ontvangt, krijgt gratis het e-book van het prentenboek Souwtje. Download nu alvast de kleurplaat en kleur deze in om in de stemming te komen!

11-06-2012
Maak je eigen film!

Maak je eigen film!

Met de inhoud van Filmen maar! kun je je eigen 'professionele' film maken. Het enige wat je nog nodig hebt, is een mobiele telefoon of (digitale) camera. Het klapbord bevat o.a. een cd met geluidseffecten en een storyboard om je eigen scènes uit te tekenen. Dus… actie!

Heb je liever hulp en ben je tussen de 8 en 14 jaar? Meld je dan aan voor een filmkamp! Dit kamp wordt georganiseerd in juli en augustus op een boerderij in de Loonse en Drunense duinen (Brabant) en staat bol van film, avontuur en creativiteit. Iedere dag kom je meer te weten over acteren, filmen en het monteren van jouw film. Als je bij je inschrijving op www.filmkamp.nl aangeeft dat je het kamp kent via De Vier Windstreken, ontvang je zelfs €10 korting!

24-05-2012
Ook Paultje traint voor het voetbaltoernooi

Ook Paultje traint voor het voetbaltoernooi

Op 8 juni wordt de eerste wedstrijd gespeeld van het Europees kampioenschap voetbal. De dag erna, als het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd speelt, zal de gekte echt losbarsten!

Nu al voetbalvoorpret beleven? Lees dan Hup Paultje, hup! De laatste exemplaren zijn nu verkrijgbaar in onze webshop voor slechts € 5,95. Of kijk bij een boekhandel in de buurt of daar nog een exemplaar ligt. Op = op!

08-05-2012
Lekker: erwten!

Lekker: erwten!

Vanaf eind mei kun je verse doperwten van Hollandse bodem kopen. Wil je aan kinderen uitleggen waar zo'n heel klein erwtje vandaan komt? Lees dan samen Erwten! Het verhaal van hun leven. Daarin staat de hele, lange weg beschreven vanaf het zaaien tot op je bord. Daarna zeggen kinderen echt niet meer zomaar dat ze geen erwten lusten.

Vroeger aten mensen ook al veel erwten, want gedroogd zijn ze lang houdbaar. Een gedroogde erwt is hard, dat weten prinsessen als geen ander. In het bekende sprookje De prinses op de erwt doet de koningin daarom een test als een slonzig meisje beweert een prinses te zijn: ze legt een erwt onder twintig matrassen en twintig dekbedden. Zou het meisje de erwt voelen?

01-03-2012
Vouw 11 maart duizend kraanvogels of lotussen

1000 kraanvogels om te herdenken

11 maart was het alweer een jaar geleden dat Japan werd getroffen door de zwaarste aardbeving sinds 140 jaar. De aardbeving veroorzaakte een tsunami en een nucleaire ramp. Er is veel hulp geboden, maar nog altijd leven er veel Japanners in vluchtelingenkampen. Op veel plaatsen wordt daarom rond 11 maart stilgestaan bij de ramp.

Het prentenboek Duizend kraanvogels vertelt het waargebeurde verhaal van Sadako die ziek werd na de atoomramp in Hiroshima. Zij vouwde duizend kraanvogels in de hoop beter te worden.
Dit verhaal is na de ramp van vorig jaar weer actueel en biedt een opstapje om te vertellen over ziek zijn, vriendschap en herinneringen. 

Ook kraanvogels vouwen voor iemand die je geluk en een lang leven toewenst? In het lesidee vind je de vouwinstructies.

15-02-2012
Feest rond Hans de Beer

Feest rond Hans de Beer

Hans de Beer is natuurlijk vooral bekend door zijn verhalen over Kleine IJsbeer. Lars is al 25 jaar populair bij kinderen én volwassenen. Het begon allemaal toen Een ijsbeer in de tropen werd geboren uit zijn afstudeerproject op de Rietveld Academie in Amsterdam. Inmiddels zijn er wereldwijd tien miljoen boeken over Kleine IJsbeer verkocht, in 29 talen. Ook zijn er een tv-serie en twee films geproduceerd.

Maar Hans de Beer heeft nog veel meer characters verzonnen, zoals de kleine, muzikale orang-oetan Bodo en pinguïn Leonardo die zo graag wil vliegen. Omdat Hans afgelopen zondag jarig is geweest, geven we een gesigneerd boek weg van elk van de genoemde characters. Mail ons of je Lars, Bodo of Leonardo het leukst vindt en waarom, en wie weet kun je straks lekker lezen over je favoriet!

18-01-2012
Win een gesigneerd exemplaar van Polle proeft!

Mooie boeken van Jeska Verstegen

Jeska Verstegen werkt al twintig jaar als illustrator en heeft voor verschillende uitgeverijen al zeventig boeken geïllustreerd.  Haar illustraties zijn vaak knallend van kleur, om vrolijk van te worden! Op het eerste gezicht lijken ze eenvoudig van opzet, maar wie beter kijkt, ontdekt een diepere lading.
Voor De Vier Windstreken illustreerde Jeska onder andere
Polle proeft!, Lang leve Olifant en twee boeken over Jelle en Minke.

Meer boeken van je Jeska vind je hier. Lees ook haar blog over 'inspirerende dingen die het leven mooi kunnen maken'.

05-01-2012
Leuke extraís bij het voorlezenLeuke extra’s bij het voorlezen

‘Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier.’ En daarom zijn er elk jaar de Nationale Voorleesdagen: om het voorlezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen te stimuleren. Dit jaar gebeurt dit van 18 t/m 28 januari. Kijk op hun website voor meer informatie.

De Vier Windstreken heeft genoeg boeken die leuk zijn om voor te lezen. Maar nóg leuker is het als je na het voorlezen iets daarbij doet met de kinderen, om het verhaal voor hen levendiger en begrijpelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld met de lesideeën en kleurplaten op onze website. Deze zijn gratis te bestellen. Niet alleen leuk voor op school, maar ook voor thuis!